Skip to main content

Läs gärna denna bok, skriven av journalisten Elinor Torp. Boken nominerades till Stora Journalistpriset 2023. Den skildrar städbranschen ur flera perspektiv, och visar tydligt på vikten av att anlita städföretag som tar sitt samhällsansvar på allvar.

Citatet nedan är från bokens baksida.

“Dagarna före jul 2021 går larmet i en av Sveriges mest välbevakade villor. Men det är ingen terrorist som poliserna möts av på platsen, det är en papperslös kvinna från Nicaragua som är där för att städa.

På statsministerns garageuppfart börjar Elinor Torps berättelse om hur de företag vi anlitar för att göra våra hem och arbetsplatser rena själva är de smutsigaste. Kriminalitet, usla villkor och människoexploatering är regel, inte undantag.

Rent åt helvete är en närgången skildring av människorna som städar vårt land. Av en arbetarrörelse som vänt dem ryggen och en politik som har banat vägen för missförhållandena. Men lika mycket handlar det om dig och mig. Vi som kan välja att blunda eller se vem som håller i skurhinken.”